خدمات توانبخشی در نظام سلامت کشور ادغام شود/ تدوین سند راهبردی توانبخشی کشور با همکاری وزارت بهداشت
رئیس سازمان بهزیستی در اولین کنگره توانبخشی کودکان با اشاره به اهمیت ادغام خدمات توانبخشی در نظام سلامت کشور، از تدوین سند راهبردی توانبخشی کشور با همکاری وزارت بهداشت خبر داد.

به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه، دکتر سید جواد حسینی، رئیس سازمان بهزیستی، امروز در پنل تخصصی "چالشهای توانبخشی کودکان در نظام سلامت" در اولین کنگره توانبخشی کودکان گفت: خدمات ادغامیافته یا یکپارچه که در سال 2003 توسط سازمان جهانی بهداشت مطرح شده یک راهحل کلیدی است، این موضوع بهعنوان مشکل اساسی در حوزه سلامت و توانبخشی مطرح است. خدمات ادغامیافته به این مفهوم است که در تمام ابعاد خدمات پیشگیرانه، درمان، مراقبتی و توانبخشی در نظر گرفته شوند و این خدمات به همه مردم ارائه شوند.
رئیس سازمان بهزیستی در ادامه افزود: "در حوزه مدیریت سلامت و توانبخشی در این موضوع دچار چالش هستیم. در حوزه سلامت، 80 درصد مسائل به عوامل اجتماعی و 20 درصد به عوامل زیستی و جسمانی مرتبط است. آیا بر اساس این آمار، مدیریت، ساختار، اعتبار و اختیار به هر کدام از عوامل سهم داده میشود؟"
وی تصریح کرد: "آیا به اندازه 80 درصد و همراستا توجه مدیریتی و ... به عواملی اجتماعی میشود؟ باید گفت خیر. البته در سطح جهانی نیز شرایط همینگونه است و این چالش در کشورمان عمیقتر است و به اندازه کافی و به میزان سهم عوامل، به خدمت یکپارچه پرداخته نمیشود."
ضرورت توجه به توانبخشی در نظام سلامت کشور
دکتر حسینی تأکید کرد: "توانبخشی در نظام سلامت کشور غایب است و شاهد یکپارچگی خدمات نیستیم. در زمینه عدالت سه موضوع آموزش، سلامت و امنیت مورد تأکید است و این سه موضوع کالا نیست که هر کسی که پولش داشت از آن بهره ببرد." وی ادامه داد: "وظیفه حاکمیتی ایجاب میکند هر سه موضوع سلامت، امنیت و آموزش بهصورت عمومی استفاده شده و فقیر و غنی از آن بهرهمند شوند. اما در حال حاضر این موضوعات به کالا تبدیل شدهاند. در حالیکه آحاد جامعه باید از این خدمات بهطور یکسان بهرهمند شوند."
نقش سازمان بهزیستی در توانبخشی کودکان و نوجوانان
رئیس سازمان بهزیستی گفت: "توانبخشی در قوانین کشور مورد تأکید قرار گرفته است. سازمان بهزیستی، سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور، سازمان هلالاحمر، بنیاد شهید و وزارت بهداشت هرکدام در زمینه توانبخشی وظایف قانونی بر عهده دارند." دکتر حسینی با اشاره به نقش سازمان بهزیستی در توانبخشی، تصریح کرد: "این سازمان بر اساس اصول 24 و 29 قانون اساسی کشور پا به عرصه گذاشته است و توانبخشی نیز بهعنوان مهمترین وظیفه این سازمان در معاونت توانبخشی متمرکز شده است." وی ادامه داد: "257 هزار کودک تحت پوشش خدمات توانبخشی سازمان بهزیستی در سراسر کشور قرار دارند."
رئیس سازمان بهزیستی با برشمردن خدمات توانبخشی این سازمان، اظهار کرد: "توانبخشی فرهنگی، اجتماعی، هنری، ورزشی از جمله این خدمات است." وی ادامه داد: "با هماهنگی انجامشده، توانبخشی معنوی نیز در دستور کار قرار دارد. به زودی مقدمات آن را فراهم میکنیم. همچنین راهاندازی مراکز ویژه برای کودکان و نوجوانان نیز در دستور کار سازمان قرار دارد. 100 مرکز مشاوره با رویکرد تخصصی در حوزه کودک در نظر گرفتهایم."
دکتر حسینی گفت: "درصددیم تا با رویکرد عدالت در حوزه سلامت و توانبخشی، خدمات توانبخشی مبتنی بر جامعه را در روستاها به 100 درصد برسانیم و بهصورت کمی و کیفی این موضوع را در سراسر ایران گسترش دهیم. همچنین استفاده از هوش مصنوعی و فناوریهای نوین را در دستور کار خود داریم."
تدوین سند راهبردی توانبخشی کشور و اهمیت تبادل اطلاعات میان سازمانها
رئیس سازمان بهزیستی با تأکید بر اینکه خدمات توانبخشی از راه دور میتواند گرهگشا باشد، تصریح کرد: "با وزارت بهداشت در حال تدوین سند راهبردی توانبخشی کشور هستیم. برای اینکه رویکرد ادغام یکپارچه خدمات محقق شود، در نظام حکمرانی نیاز به چهار عنصر، ربط، عقل، قلب و عدل داریم." وی افزود: "در حال حاضر دادههای دستهبندیشده در موضوعات سلامت، توانبخشی و آموزش و پرورش در هر سازمانی جمعآوری میشود و از ارائه آن به دیگر سازمانهای مرتبط خودداری میکنند. باید اطلاعات سامانهای مبادله شود تا بتوان تصمیمات منظمی اتخاذ کرد."
دکتر حسینی در پایان تأکید کرد: "توانبخشی و سلامت به شاهکلید مداخلات بههنگام طلایی نیاز دارد."
پایان پیام/
نظر دهید