"تببین جایگاه توانبخشی در نظام سلامت"
جلسه "تببین جایگاه توانبخشی در نظام سلامت" در تاریخ 98/3/27 در دفتر ریاست دانشگاه علوم بهزیستی وتوانبخشی برگزار شد
تاکید مسئولان بخش توانبخشی دانشگاه های علوم پزشکی مستقر در تهران بر تبیین جایگاه "توانبخشی" در نظام سلامت کشور
در این جلسه که به دعوت رئیس و معاون درمان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی برگزار شد، دکتر" محمد کمالی " استاد و پیشکسوت حوزه توانبخشی، دکتر " اسماعیل ابراهیمی " رئیس هیات ممتحنه بورد فیزیوتراپی کشور، دکتر " مهدی رضایی " معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر " محمدرضا شهبازی " قائم مقام معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور ، دکتر " محمدرضا هادیان " رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر " فرشاد اخوتیان " رئیس مرکز تحقیقات فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، و جمعی از صاحبنظران و فعالان حوزه توانبخشی حضور داشتند.
به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، دکتر " امیرمسعود عرب " رئیس این دانشگاه در ابتدای نشست، ضمن خیرمقدم به صاحبنظران و مسئولان حوزه توانبخشی که طی سه دهه گذشته زحمات بسیاری برای آموزش و توسعه این حوزه متحمل شدند، هدف از برگزاری این نشست را " هماهنگی و تبیین نقطه نظرهای کارشناسی در خصوص جایگاه توانبخشی در نظام سلامت و طرح آن در اجلاس آتی معاونان درمان دانشگاه های علوم پزشکی کشور " ذکر کرد.
وی گفت: هرچند که هم اکنون انواع خدمات توانبخشی در تمام نقاط کشور ارائه می شود اما در نظام سلامت و سیستم دولتی، فقط متکی به ۸۵ تخت تنها بیمارستان توانبخشی کشور (بیمارستان رفیده تحت پوشش دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی) هستیم.
رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با اشاره به ۱۲۸ هزار تخت درمانی کشور که در قالب بیمارستان های جنرال و دانشگاهی ارائه خدمت می کنند، افزود: بخش درمان در کشور ما بلحاظ سطح کمی و کیفی، نزدیک به بسیاری از کشورهای اروپایی است اما متاسفانه بلحاظ تعداد تخت توانبخشی و توسعه خدمات این حوزه، فاصله زیادی دارد.
دکتر عرب ادامه داد: خلاء موجود در کشور ما، که سالهاست در دیگر کشورهای دنیا به آن توجه شده است، عدم وجود بخش های بستری و بیمارستان های خاص خدمات توانبخشی برای ارائه خدمت به بیمارانی است که دوره حاد بیماری را با دریافت خدمات پزشکی گذرانده اند و برای بازگشت به زندگی روزمره و حفظ و تداوم استقلالشان، نیاز به انواع خدمات توانبخشی دارند که توسط تیم کامل متخصصان توانبخشی ارائه شود.
دکتر عرب با اشاره به عزم معاون درمان وزارت بهداشت کشورمان به توسعه حوزه توانبخشی و اهمیتی که برای این حوزه قائل است، گفت: به ایشان پیشنهاد شده که حداقل درصدی از تخت های موجود بیمارستان های جنرال به خدمات خاص توانبخشی اختصاص یابد تا وقفه ای در روند درمان بیماران پس از دریافت خدمات پزشکی، ایجاد نشود.
وی افزود: نظام مناسب ارجاع نیز در این مسیر بسیار راه گشا خواهد بود تا با اتمام فاز حاد بیماری، بجای ترخیص بیمار به سمت منزل، به بخش های بستری توانبخشی و بیمارستان های توانبخشی ارجاع داده شود تا ادامه درمان، از طریق خدمات توانبخشی انجام شود.
****
معاون درمان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی:
تبیین جایگاه حوزه توانبخشی در نظام سلامت کشور، عدالت در حوزه سلامت را محقق می کند
معاون درمان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در این نشست، با اشاره به اجلاس سازمان بهداشت جهانی در حدود نیم قرن پیش که بر " عدالت در حوزه سلامت " تاکید داشت، گفت: تبیین جایگاه حوزه توانبخشی در نظام سلامت کشور، عدالت در حوزه سلامت را محقق می کند.
دکتر " بیژن خراسانی " افزود: نگاه جدید توانبخشی در دنیا، بر ارائه خدمات توانبخشی در جهت پیشگیری و جلوگیری از ناتوانی هاست، نه آنکه صبر کنیم تا افراد به ناتوانی برسند و بعد خدمات به آنان ارائه بشود.
وی با توجه به انواع بیماری های غیرواگیر و حوادث و سوانح، " سونامی ناتوانی " را اجتناب ناپذیر دانست و با رشد جمعیت سالمندی در کشور، روند افزایشی جمعیت ناتوان کشور را یادآور شد که اقتصاد درمان را نیز تحت الشعاع قرار خواهد داد.
دکتر خراسانی با توجه به اقتصاد درمان، سهم حوزه توانبخشی از سرانه درآمدی کشور را نامشخص خواند و افزود: خلاء بسیار بزرگی که در کشور ما مشاهده می شود، این است که اگر تخت های درمان (حوزه پزشکی) در کشور، تقریبا با کشورهای اروپایی برابری می کند، اما تخت های توانبخشی کشورمان، فاصله زیادی حتی با میزان تخت های توانبخشی کشورهای حاشیه خلیج فارس دارد.
معاون درمان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در عین حال خاطرنشان کرد که این دانشگاه جهت تاسیس و راه اندازی بیمارستان هایی با گرایش توانبخشی، مجوز قانونی از وزارت بهداشت دریافت کرده است، و آئین نامه بیمارستان های توانبخشی تهیه و پیش نویس اولیه آن برای معاونان درمان وزارت بهداشت ارسال شده است که بلحاظ عدم وجود پیشینه این موضوع، نیاز به بررسی و نظرخواهی بیشتر دارد.
وی همچنین به نشست های متعدد با معاون درمان وزارت بهداشت اشاره کرد و ادامه داد که با موافقت دکتر جان بابایی (معاون درمان وزارت بهداشت) مقرر شد تا با تشکیل شورای مشورتی متشکل از معاونان درمان دانشگاه های علوم پزشکی مستقر در تهران و روسای دانشکده های توانبخشی و معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور و صاحبنظران و متخصصان حوزه توانبخشی، بتوانیم نقطه نظرهای مشخص در این ارتباط را تبیین کرده و در اجلاس آتی معاونان درمان دانشگاه های سراسر کشور، به تبادل نظر بگذاریم.